Tranny not shifting from 1st - FirebirdV6.com/CamaroV6.com Message Board

Announcement

Collapse
No announcement yet.

Tranny not shifting from 1st

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tranny not shifting from 1st

    So, I neglected to keep an eye on the fluids in the wife's 96. I was working out of town and just didn't keep an eye on it when I got home. Seems the fluid got low. It now works great in 1st and reverse but will not shift. Added fluid hoping that would help but doesn't look like it did. Any ideas of what else i might be able to check would be greatly appreciated. It's not throwing any codes. thanks
    Also noticed the speedo is not working now :( will not shift manually. Does start in 2nd if I push the button on console telling it to, I think but still does not shift
    Last edited by gatormike69; 3 weeks ago.

  • #2
    Don’t know, I’d try a transmission shop see what they say.
    08' L76 6.0L 4X4 Chevy EXT.Cab LTZ Vortec MAX with Snug top cover, Dynomax exhaust,Hptuners& K&N intake
    96' Camaro M5 to A4 conversion, alot of mods . GT35R Turbo full suspension. Built engine

    Comment


    • #3
      Does the fluid smell burnt? You can try looking at this to pull the pan off and check the plate and valve body inside: https://highperformancejunkies.com/p...sion-pictures/

      It sounds like a clutch pack probably burned up. Did you fill the trans with the car running, cycle through the gears and then check the level with the car still running?

      If it is pooched I’d look at either a junkyard transmission or a rebuild. Junkyard trans should be pretty cheap and if you are handy with cars you could save the labor.

      2002 SOM Z28 Camaro - 12.9 @ 104 mph
      1996 3800 Camaro - 13.43 @ 100.77 mph


      Project Cars | How To Guides | Scratch Repair | Synthetic Oil

      Comment


      • #4
        Thanks, added fluid while running. Cycled through the gears with the shifter but no difference. I did notice that the speedometer is not working also. Unfortunately I bought the house the wife wanted and there is an HOA that gets real bit*hy if you try to work on the vehicle in the driveway. :(

        Comment


        • #5
          If your speedometer isn’t working then check the VSS , vehicle speed sensor, that’s why the transmission won’t shift. I think it’s on the drivers side of the transmission if I remember correctly it’s been awhile.
          08' L76 6.0L 4X4 Chevy EXT.Cab LTZ Vortec MAX with Snug top cover, Dynomax exhaust,Hptuners& K&N intake
          96' Camaro M5 to A4 conversion, alot of mods . GT35R Turbo full suspension. Built engine

          Comment


          • #6
            Originally posted by gatormike69 View Post
            Thanks, added fluid while running. Cycled through the gears with the shifter but no difference. I did notice that the speedometer is not working also. Unfortunately I bought the house the wife wanted and there is an HOA that gets real bit*hy if you try to work on the vehicle in the driveway. :(
            I feel this, this was the one of a few requirements I had when we bought. I did not want a HOA or anyone telling me I couldn't work in my garage or in the driveway.

            See what Steve said above, could be coincidence and might solve your issue

            2002 SOM Z28 Camaro - 12.9 @ 104 mph
            1996 3800 Camaro - 13.43 @ 100.77 mph


            Project Cars | How To Guides | Scratch Repair | Synthetic Oil

            Comment


            • #7
              Thanks I will see what I can find about the sensor.

              Comment


              • #8
                Looked it up should be on the tail of the passenger side.
                08' L76 6.0L 4X4 Chevy EXT.Cab LTZ Vortec MAX with Snug top cover, Dynomax exhaust,Hptuners& K&N intake
                96' Camaro M5 to A4 conversion, alot of mods . GT35R Turbo full suspension. Built engine

                Comment

                Latest Topics

                Collapse

                FORUM SPONSORS

                Collapse
                Working...
                X